kiinteistönvälittäjä Asuntojen hinnat

Asuntojen hintojen nousu taittui Pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Kiinteistönvälittäjän ammattitaitoon kuuluu olennaisena osana seurata asuntomarkkinoissa tapahtuvia muutoksia. RE/MAX Center seuraa puolestasi uutisia ja antaa niihin myös omia näkemyksiään. Valitse markkinat tunteva kiinteistönvälittäjä kumppaniksesi asuntoasioissa.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat

Tilastokeskus julkaisee kuukausittain tilastot toteutuneiden asuntokauppojen hinnoista. Kuukausitilastossa on mukana noin puolet tuoreimman kuukauden kaupoista. Pääkaupunkiseudulla vanhojenkin asuntojen hinnat nousevat hiljalleen edelleen, mutta muualla Suomessa hinnat ovat kääntyneet laskuun. Verrattuna vuoden takaiseen hinnat nousivat Pääkaupunkiseudulla 1,4 % ja laskivat muualla Suomessa 0,5 %.

Trendi vanhojen osakeasuntojen hinnoille on ollut laskussa Pääkaupunkiseudun ulkopuolella 2013 puolesta välistä alkaen. Hinnat ovat laskeneet mainitusta ajankohdasta keskimäärin noin 8 %. Samaan aikaan Pääkaupunkiseudun hinnat ovat nousseet suunnilleen saman verran samassa ajassa.

Tilastoja tulkitessa on hyvä muistaa, että tilastoissa ovat mukana vain kauppaan asti päätyneet asunnot.

Asuntojen hintakupla?

Asuntojen hintakuplan mahdollisuudesta on puhuttu koko alkanut vuosi. Ruotsissa keskustelu asian ympärillä käy erityisen kiivaana. Kiinteistönvälittäjät kuulevat asioita niin kuluttajilta, rakennusalan yrityksiltä ja muilta alan toimijoilta. Täten näkemys tilanteesta on moniulotteinen. RE/MAX Centerin kiinteistönvälittäjien ennusteen mukaan asuntojen hinnoissa Tampereella ei tule tapahtumaan kovin merkittäviä muutoksia. Asuntojen kauppa käy, vaikkakin ostajat ovat hyvin hintatietoisia. Ehkä eniten ostajia kiinnostaa taloyhtiöiden tilanne ja tulevaisuus. Näin pitääkin olla, sillä remontteja lykännyt yhtiö saattaa nopeastikin ajautua vaikeuksiin, jos remontit kasaantuvat ja niitä joudutaan teettämään hätäensiapuna reagointina ilmenneisiin ongelmiin. Raitiotien varrella asunnoissa näyttäisi olevan positiivista virettä, mutta kovin merkittävistä hyppäyksistä ei voida puhua. Rakennusyritykset ovat haalineet tontteja oletetun raitiotien varrelta jo hyvän aikaa sitten ja tonteille on jo suurin osin rakentunutkin uudistuotantoa. Nämäkin asunnot ovat tilastojen mukaan heti valmistumisen jälkeen myytyinä käytettyjä ja siten tulevat nostamaan aikanaan käytettyjen asuntojen keskimääräisiä hintoja.

Uusien pienten asuntojen rakentaminen rikkoo volyymiltään ennätyksiä. Rakennusalan yritykset odottavat ensi vuodesta vielä hyvin vahvaa, mutta näin korkealla tuotanto- ja myyntivolyymit eivät voi jatkaa loputtomasti. Sen varmaankin myöntävät kaikki alalla toimivat.

Meidät löytää netistä www.remax-center.fi, sähköpostilla toimisto@remax.fi tai puhelimella 045 118 6811.

Uusia asuntoja rakennetaan ennätysmäärin