raitiotie, asuntojen hinnat

Raitiovaunu tulee – miten se vaikuttaa asuntojen hintoihin?

Raitiotie-työmaa etenee Tampereella monella rintamalla. Hämeenkatu on jo pitkään ollut muulta liikenteeltä kuin busseilta ja takseilta kokonaan suljettuna. Valmiiksi tullessaan Hämeenkadulla bussit ja raitiovaunut kulkevat sulassa sovussa. Sammonkatu koko matkaltaan on työmaana, ja kulkijat joutuvat päivittäin opiskelemaan mitä reittiä kulkea. Kalevassa on jo liikenne osittain ohjattu tuleville reiteille. Hervannan valtaväylällä on joissakin paikoissa jo raiteitakin paikalla, samoin kuin Hervannassa. Raitiotien irtautuessa Hervannan valtaväylästä Hallilan kylkeen, kulkevat raitiovaunut korkealla ilmassa Jyväskylän tien yli. Ylityksiä tehdään tien ylle parhaillaan.

Asuntokauppa rakentamisen aikana

Kiinteistönvälittäjiltä kysellään yhtenään raitiotien vaikutuksista asuntojen hintoihin. Tämän hetkinen tilanne monella tulevalla reitillä on liikenteellisesti kehno. Pysäköintipaikat ovat kortilla, rakentamismelu häiritsee ja bussitkaan eivät enää kulje vanhoja reittejään. Raitiotien rakentaminen kestää ensimmäisessäkin vaiheessa useamman vuoden. Kuinka paljon rakentaminen kutakin häiritsee on yksilöllistä, mutta joka tapauksessa haittaa asumisella ja liiketoiminnalle monella alueella on merkittävästi.

Ihmisten odotukset raitiotietä kohtaan ovat kovat. Näyttäisi siltä, että kovat odotukset ylittävät mahdollisesti useamman vuodenkin häiriöiden merkityksen eikä tulevilla reiteillä ole ilmennyt raitiotien rakentamisesta aiheutuvia, edes lyhytkestoisia, asuntokaupan esteitä.

Asuntokauppa raitiotien toimivilla reiteillä

Oikeastaan koko ensimmäisessä vaiheessa rakennettavan raitiotien reitin varrella on jo tähän asti ollut toimivat bussiyhteydet. Mitään valtavaa hyppäystä ei siten liikenneyhteyksissä tapahdu, kumipyörät tosin vaihtuvat raiteisiin. Imagollisesti tilanne voi asuinalueiden välillä muuttua enemmän. Pysyvä ja toimiva joukkoliikenneratkaisu antaa turvaa uusien asuntojen rakentajille menekistä ja tottakai kaavoituksessa tullaan suosimaan ratkaisuja, joiden tavoitettavuus on ensisijaisesti raitiotien varrella. Näin on luonnollista, että raitiotie houkuttelee uusia asuntoja varrelleen.

Kuinka sitten tulee käymään vanhojen asuntojen hinnoille raitiotien varrella? Vanhojen asuntojen hinnat eivät keskimäärin Tampereella juurikaan tällä hetkellä nouse. Syitä ovat ainakin uudistuotannon valtava osuus asuntokaupasta ja taloyhtiöiden remonttien kustannusten suuruus. Jos nousua tulevina vuosina tulee tapahtumaan, se tulee olemaan verrattain rauhallista ja se tulee suurella todennäköisyydellä keskittymään melko suppealle alueella keskustaan sekä raitiotien varteen. Yleisesti ottaen molemmilla alueilla kauppa käy hyvin ajasta riippumatta, joten valtaviin hyppäyksiin myyntiajoissa sen paremmin kuin myyntihinnoissa harva alalla toimiva uskoo. Tosiasia kuitenkin on jo nyt, että raitiovaunureitin varrella varsinkin pienet asunnot menevät erittäin hyvin kaupaksi.

Linkistä Tampereen kaupungin raitiotietä käsitteleville sivuille.