2018 Pirkanmaan asuntomarkkinakatsaus

Vuoden 2018 aikana Tampereen seutu vahvisti selvästi asemaansa Suomen kakkostalousalueena. Jo toteutuneet isot julkiset hankkeet esimerkiksi Rantatunneli ja Tarastejärven jätteenpolttolaitos ovat saaneet jatkokseen mm. raitiotietyömaan ja kansiareenan. Listaan voi lisätä vaikkapa Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon, raitiotien toisen vaiheen suunnittelun, toisen kehätien hahmottelun ja kokonaan uudet asuinalueet Tampereella sekä ympäryskunnissa.

Virallisen arvion mukaan Tampereen seutukunnalla asuu 2040 yhteensä 485.000 henkeä. Keskimäärin kasvua arvioidaan tulevan reilun 4000 hengen verran.

Käytettyjen asuntojen kauppa kävi Tampereella ja ympäryskunnissa aivan samaan tahtiin tai jopa hiukan paremmin kuin vuonna 2017. Kappalemääräisesti kauppa kasvoi noin parilla kymmenellä asuntokaupalla verrattuna vuoden takaiseen.

Tampereella keskimääräinen myyty asunto oli vuonna 2018 63 neliöinen, joka tarkoittaa käytännössä kaksion-kolmion kokoluokkaa. Keskimääräinen neliöhinta oli kaikki asunnot huomioiden 3200 € / m2. Samalla aikaa tarkasteltuna uusi myyty asunto oli vain 44 neliöinen ja se maksoi Tampereella keskimäärin yli 4600 € / m2. Kokonaisvolyymin toinen komponentti eli myytyjen asuntojen velattomien hintojen summa kasvoi vuodesta 2017 selvästi.

Tampereen ympäryskuntia tarkasteltaessa Ylöjärvi, Nokia, Lempäälä ja Kangasala muodostavat mielenkiintoisen joukon. Kaikissa tehdään asuntokauppaa melko samaan tahtiin. Kaikki myydyt asunnot huomioituna Ylöjärvellä myytiin 2018 vuonna 492 kappaletta, Nokialla 522 kappaletta, Lempäälässä 345 kappaletta ja Kangasalla 510 kpl. Keskimääräiset asuntojen koot vaihtelevat välillä 87 ja 81 neliöisten asuntojen välillä. Ympäryskunnissa siis asutaan keskimäärin nelikossa ja selvästi isommassa asunnossa kuin Tampereella.

Uudisrakentaminen on Pirkanmaalla ja erityisesti Tampereella valtavassa vauhdissa. Kaikista asuntokaupoista vuonna 2018 uudisasuntojen osuus oli peräti 24,8 prosenttia Tampereella ja ympäryskunnissa. Pelkkää Tamperetta tarkasteltuna uudisasuntojen osuus oli vieläkin suurempi, lähes 27 %. Myytyjen uudisasuntojen määrä laski vuodesta 2017 kuutisen prosenttia, mutta oli yhä vuotta 2016 peräti 47 % suurempi.

Yhteenvetona on todettava, että Tampereen seudulle rakennetaan paljon ja on syntymässä jopa täysin uusia asuinalueita. Samalla Tampereen ympäryskuntien keskustoja tiivistetään oikeastaan kaikissa ilmansuunnissa. Tampereella täydennysrakentaminen alkaa todennäköisesti nousta merkittävämpään rooliin.

 

RE/MAX Center

Tero Naskali, LKV, DI, MBA

tero.naskali@remax.fi

045 276 6559