Asuntomarkkinakatsaus 1-4/2019

Syyskuun markkinakatsaus

RE/MAX Centerin välittäjät analysoivat asuntomyyntitilastoja ja koostavat tilastoista asiakkaidensa käyttöön yhteenvetoja ja antavat samalla omia näkemyksiään asuntokaupan tilasta. Jos haluat RE/MAX Centerin välittäjien ammattitaidon käyttöösi, niin klikkaa yhteydenottolomakkeelle.

Isossa kuvassa asuntokauppa käy Suomessa vakaaseen tahtiin. Omaan käyttöön ostaminen hallitsee kaupankäyntiä, kun normalisoituva sijoittajakauppa hallitsee vielä otsikoita. Parin viime vuoden aikana sekä yksityiset että institutionaaliset sijoittajat ovat hankkineet suuria sijoitusasuntokokonaisuuksia ja siten vetäneet varsinkin uusien pienten asuntojen kauppaa.

Asuntolainasummat 2018

Asuntolainasummat 2018

Koko Suomen tarkastelussa nostettujen asuntolainojen kysyntä on alkuvuoden ollut vuoden 2017 tasolla ja kuvaaja muistuttaa hyvin tarkkaan tavallista vuotta vuodenaikavaihteluineen. Asuntolainojen kysyntä on jatkunut vahvana, mikä kertoo asuntokaupan perustan olevan vakaa, eikä havaittavissa ole suurempia markkinahäiriöitä. (Lähde Suomen Pankki)

Pirkanmaa asuntojen hinnat

Velattomat asuntojen hinnat Tampereella

Paikkakuntia tarkasteltaessa tehtyjen asuntokauppojen velattomien kauppahintojen summaa, ollaan edellä edellisiä vuosia Tampereen osalta (Lähde KVKL). 

Tampere ympäryskuntineen on noussut vetovoimaltaan ja vilkkaudeltaan selkeäksi kakkoseksi Suomen asuntomarkkinoilla pääkaupunkiseudun jälkeen.

Tampereen, Ylöjärven, Nokian, Pirkkalan, Lempäälän ja Kangasalan käytettyjen osakeasuntojen kauppojen lukumäärässä oltiin vielä toukokuussa aivan 2017 tasolla. Elokuuhun saavuttaessa ollaan noin 7 % perässä vuotta 2017. Jos sama kehitys jatkuu loppuvuoden aikana, jäädään 2017 luvuista jonkin verran jälkeen (Lähde KVKL).

Tampereen, Ylöjärven, Nokian, Pirkkalan, Lempäälän ja Kangasalan myytyjen käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat elokuun loppuun asti ulottuvassa tarkastelussa huomattavasti korkeammalla kuin vastaavalla ajanjaksolla 2017. Kuukausikohtaista hajontaa on runsaasti molempina vuosina. Alkuvuoden 2018 aikana neliöhinnan keskiarvo on ollut hiukan yli 3100 €, kun 2017 keskiarvoinen neliöhinta oli noin 3050 € (Lähde KVKL).

Tampereen ja ympäryskuntien omakotitalokauppa on alkuvuoden 2018 aikana käynyt jopa hiukan kahta edellistä vuotta paremmin. Alkuvuoden 2018 aikana Tampereella, Ylöjärvellä, Nokialla, Pirkkalassa, Lempäälässä ja Kangasalla myytiin yhteensä 617 omakotitaloa. Kasvua vuoden 2017 vastaavaan ajanjaksoon suhteutettuna on 4,7 % (Lähde KVKL).

Keskiarvoinen omakotitalo samalla alueella maksoi alkuvuoden 2018 aikana noin 264.000 €, joka on aivan sama keskiarvohinta kuin vastaavalla ajanjaksolla 2017 (Lähde KVKL).

Vaikka kaupungistuminen ajaa ihmisiä ja perheitä asumaan kaupunkimaisesti pienemmissä asunnoissa, on silti väljemmillä omakoti- ja pientaloilla selvästi oma kannattajakuntansa. ”Omakotitalon ostaja haluaa laittaa sormet multaan ja kasvattaa omenapuita, mikä viestii ihan eri asteen sitoutumisesta alueelle, kuin kerrostalon parvekkeen kukkalaatikkoon istutettavat kesäkukat ” toteaa Johanna Kinnunen RE/MAX Centeristä. 

 

– RE/MAX Center – Tero Naskali – LKV, DI, MBA

 

RE/MAX Center yhteydenottolomakkeelle